marți, 8 septembrie 2015

Pelerinaj in Bucovina

Buna,

Azi vreau sa va vorbesc despre un week end minunat (29-30 August) pe care l-am petrecut impreuna cu tinerii de la ASCOR (Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania) in Bucovina. Cand am auzit de ideea de a parcurge aprox 20 km pe jos, am zis wow... de ce nu? Dar sa incep cu inceputul :)

Sambata dimineata am pornit din Cluj cu doua autocare, prima noastra distinatie fiind manastirea Sucevita. Este o zona minunata cu peisaje de poveste:






La manastirea Sucevita am participat la Sf Liturghie, fiind si sarbatoare: Taierea capului Sf Ioan Botezatorul.
M-a impresionat pictura exterioara a bisericii, dar in special cea reprezentand "Scara Virtutilor", care surprinde prin amploarea si contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul iadului.


Dupa slujba maicutele ne-au invitat la masa, a fost un deliciu. Tot felul de bunatati: drob de legume, ciorba de ardei umpluti, pateu de fasole cu naut foarte gustos si un suc facut de ele delicios. Dupa acest festin am parcurs 20 km pe jos pana la manastirea Putna. Traversand satul Putna, pot spune ca este unul curat cochet, cu flori pe marginea drumului si case frumoase. Vreau sa spun ca lumea iesea la poarta si ne intreba de unde suntem, era ceva neobisnuit sa vada atata lume mergand pe jos.




Cand am ajuns la biserica din Putna, parintele ne-a asteptat cu o gustare delicioasa si un desert pe masura: pancove si cornulete cu nuca. Am vizitat apoi si o bisericuta din lemn di secolul la xiv-lea, Dragos Voda, despre care se spune ca este cea mai veche din Europa.


In sfarsit in jurul orei 20 am ajuns cu felinarele la manastirea Putna.



O parte din noi am fost cazati la manastire, altii la pensiune. Am dormit neintoarsa, fiind foarte obosita dupa o zi plina.
Duminica dimineata am participat la Sf Liturghie, am sevit masa, apoi parintele staret ne-a tinut un cuvant de invatatura.




Pe la 15.30 ne-am continuat pelerinajul si am ajuns la Voronet.




Am trecut si pe la manastirea Secu.



Spre seara ne-am oprit la manastirea Sihastria si la mormantul parintelui Ilie Cleopa.



A fost un pelerinaj minunat, o adevarata hrana pentru suflet!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu